Boyunda doğumsal, omurga yaşlanması, kireçlenme gibi nedeler ile omurilik kanalı normalden daha dar olabilir. Boyunda omurilik kanalının ön-arka çapı boyun omurları 3-7 vertebralar arasında 17±5 mm dir. Zamanla intervertebral disklerin dejenerasyonu ile başlayan süreçte disk aralıklarının daralması, omurga uçlarında osteofitler denilen gagamsı kemik oluşumlarının çıkması, eklemlerde ve bağ dokularında büyümeler görülür. Bu süreç eğer omurilik ve sinir kökü kanalını daraltıyor ve sinirlere basıya neden oluyorsa klinik belirti ve bulgular ortaya çıkar. Boyun omurilik kanal darlığı, boyun omurlarında 3 ve 7 arasında ve en sıkla 5/6 ve 6/7 gibi hareketli bölgelerde görülür ve tek aralıkta olabileceği gibi birden fazla aralıkta da gelişebilir.
Omurilik ve sinir basısı durağan omurgada olabileceği gibi boyun hareketleri ile de artabilir. Omurilikte myelopati denilen hücresel hasar süreci başlar. Hastaya zarar verme durumunda ameliyat söz konusudur. Servikal spondilotik myelopati radikülopati denilen hastalığın tanısında manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi, sep, mep, emg gibi elektrofizyolojik incelemeler, boynun normal röntgeni kullanılır. Bu hastalığın tedavi planı her hasta için farklı yapılmalıdır. Hafif olgular konservatif olarak tedavi edilebilir. Cerrahi tedavide amaç omurilik ve sinir kökleri üzerindeki basıyı kaldırmaktır. Cerrahi tedavi planı yaparken; tek-çok seviyeli bası-darlık, önden - arkadan bası, boyun eğimi (lordotik, nötr, kifotik), aşırı-az hareket, instabilite göz önünde tutulmalıdır.
Ameliyatlar
Olarak sayılabilir. Ameliyatlar tek seviye olabileceği gibi çok seviyede olabilir. Boyun omurilik kanal darlığı ameliyatları kanal çapının 5-6 mmye düştüğü kanalların açılmasını genişletilmesini hedeflemektedir. Bu nedenle kritik omurga-omurilik ameliyatları grubundandır. Ameliyat sırasında nörolojik kötüleşmelere karşı erken uyarı sistemi kullanılmaktadır.